De term revalidatietraining werd 20 jaar geleden, door ons, geintroduceerd, de term functioneel trainen een paar jaar geleden. Ik denk dat het zinvol is om uit te leggen wat we daarmee bedoelen.
Na iedere behandeling krijgt het paard oefeningen mee naar huis. D.w.z. de eigenaar wordt gevraagd oefeningen te doen om het paard te verbeteren en het gebruik te laten maken van de nieuwe mogelijkheden.
Iedere fout of verkeerd aangeleerde beweging wordt in zijn hersenen opgeslagen als een bewegingspatroon. Dat gebeurt in de hersenschors. Dus iedere beweging die door een bewegingsbeperking wordt beïnvloedt, wordt ook opgeslagen in de hersenschors.
Daarom is het noodzakelijk om een paard na de behandeling goed te laten bewegen of opnieuw de bewegingen goed aan te leren. Daardoor wordt het goede bewegingspatroon in de hersenschors opgeslagen en wordt het een automatisme. Zo kan het paard zich verbeteren.
Deze manier van trainen noemen we functioneel trainen omdat deze trainingsmethode erop gericht is om een lichamelijke handeling of functie te verbeteren of te ondersteunen.
Met functioneel bewegen bedoelen we dat we het lichaam van het paard zinvol inzetten, namelijk terug naar zijn oorspronkelijke bewegingspatronen zoals die zouden worden uitgevoerd in de natuur. Dit zijn bewegingen die driedimensionaal zijn en in bewegingsketens/spierketens verlopen.