Dry Needling is een behandelvorm die de laatste tijd populair aan het worden is zowel bij mensen als bij paarden. Het is geen nieuwe methode, omdat het sinds 1935 (Travell en Simmon) al toegepast wordt in mn Amerika en Canada. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. Deze methode van behandelen is in eerste instantie ontwikkeld voor het behandelen van spier gerelateerde klachten bij mensen.
Andrea Schachinger heeft samen met een collega besloten de technieken op paarden toe te passen. Andrea Schachinger heeft de technieken verder ontwikkeld tot haar methodiek. Met haar meer dan 15 jaar ervaring heeft ze een methode ontwikkeld die erg effectief is en die door anderen ook toegepast wordt.
Dry needling is een vorm van fysiotherapie waarbij door middel van een dunne acupunctuurnaald verhardingen in spieren (myofasciale triggerpoints, spierknopen) snel en effectief tot ontspanning gebracht kunnen worden. Dry Needling is een onderdeel van een totale behandeling gericht op het behandelen van spier gerelateerde klachten.
Wat zijn spier gerelateerde klachten? Bij spier gerelateerde klachten zijn de paarden onregelmatig zonder dat er röntgenologische afwijken te zijn. Dat zijn klachten waarbij je de volgende symptomen tegen kan komen.
Beweegt uw paard de laatste tijd moeilijker?
Kantelt uw paard zijn hoofd tijdens het rijden?
Heeft uw paard geen plezier meer in zijn werk?
Presteert uw paard minder, loopt het onregelmatig of scheef?
Komt uw paard in verzet wanneer u zijn rug poetst of aansingelt (rug wegdrukken)?
Bokt of steigert uw paard?
Kan uw paard de gevraagde (dressuur)oefeningen niet aan, holt het weg na een sprong of gebruikt het de rug niet bij de sprong?
Gevoeligheid van spieren zijn heel makkelijk zelf te checken. Ga maar eens het je hand over de nek en rug en voel of je paard reageert op de aanraking d.m.v wegdrukken, reageert het zuur of dat je vindt dat de spieren verhard zijn. Spieren zonder triggerpoints zijn zacht als boter en reageren niet op aanraking. Hoe vaak maken we niet mee dat een paard op aanraken met pijn reageert? Paarden zijn meester is het compenseren en het niet laten zien. Dat heeft ook een functie, omdat het prooidieren zijn en als ze pijn tonen een potentiële prooi zijn.
De spieren zijn gevoelig, omdat in de spier zich myofasciale triggerpoints bevinden. Deze triggerpoints kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:
Door een verkeerde beweging of een ongeluk (vast liggen, uitglijden, vallen)
Door langdurig verkeerde houding of overbelasting (manier van rijden)
Overbelasting door eenzijdige training
Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid (denk aan stalmanagement, wedstrijdstress e.d.) .
In al deze gevallen gaat het om situaties waarin de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord is.
Kenmerk is dat er een soort van verkramping ontstaat in de spier, een strakke band met een meest pijnlijke plek, het triggerpoint. Er ontstaan biochemische veranderingen die de pijnklachten veroorzaken. Spiervezels blijven vervolgens in een samengespannen toestand, wat de verdikking of ‘knoop’ veroorzaakt. Door de verminderde doorbloeding kunnen ook weer sneller blessures ontstaan. Door de aanwezigheid van triggerpoints kan de spier minder goed functioneren: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan.
Behandeling van het myofasciaal pijnsyndroom waaraan de triggerpoints ten grondslag liggen is driedelig. Allereerst het inactiveren van het triggerpoint, en vervolgens het herstellen van normaal spiergedrag. Als derde hoort hier nog bij het voorkomen dat er weer triggerpoints ontstaan.
Het inactiveren van een triggerpoint kan plaats vinden door middel van dry needling als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Er wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Meestal is die verbetering direct voelbaar.
Naast het inactiveren van de triggerpoints is het herstellen van normaal spiergedrag van belang. Het spiergedrag kan worden beïnvloed door het uitvoeren van oefeningen. Het gaat hierbij vooral om mobiliserende oefeningen die de bewegelijkheid van de spieren en gewrichten ten goede komen.
Vaak heeft de spier een verminderd uithoudingsvermogen en is het gedoseerd opbouwen van deze oefeningen van belang. Te snel opvoeren van de oefeningen kan wederom overbelasting tot gevolg hebben, en dus het ontstaan van nieuwe triggerpoints.
Dry needling is anders dat acupunctuur en daardoor niet te vergelijken. Bij de klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept en de meridianen. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.